Lavender Hill

4 uur

Hockey activatie les gegeven

5

Trainers leren trainen

90+ kinderen

Kennis laten maken met hockey

Over Lavender Hill

Lavender Hill is een township in de Cape Flats van Zuid-Afrika met een oppervlakte van 1,63 km2. Hier wonen ruim 30000 mensen. De 2 meest gesproken talen in deze buurt zijn Engels en Afrikaans. Aan de rand van Lavender Hill ligt Lavender Hill High School, een openbare middelbare school. Ook hier zijn de voertalen Engels en Afrikaans. Direct naast deze school ligt het sportcomplex van Lavender Hill (Lavender Hill Sports Facilities). Dit sportcomplex, bestaande uit een hockey-, voetbal-, softbal- en netballveld, zou je bijna professioneel kunnen noemen. De velden liggen er mooi bij en er is zelfs een tribune aanwezig.  

Over de sessies

Op 18 augustus 2022 was het dan eindelijk zover: de eerste sessie van Stichting 1001 Sticks. Het team is afgereisd naar Zuid-Afrika en zij mochten een clinic geven aan 45 jongens tussen de 13 en 17 jaar uit de wijk Lavender Hill. In de wijk hebben ze een mooi sportcomplex wat van Lavender Hill High School is. Hier mocht het team gebruik van maken. 


Aangezien het de eerste sessie was, zat er een flinke lading spanning op het team. Er waren natuurlijk allerlei verwachtingen maar dit zou voor de meerderheid van het team, de eerste keer zijn dat zij kinderen uit de achterstandswijken mochten begeleiden. Waarbij het team begonnen is met de intro van de sessie (uitleggen wie zij zijn en wat zij komen doen) werd er snel begonnen met een explosieve warming-up. 


De kinderen die aanwezig waren bij deze sessie zaten allemaal op “Lavender Hill High School”. Het grootste deel van de groep had al enige ervaring met hockey dus was de sessie inhoudelijk van hoge kwaliteit. De focus lag op 3 onderdelen: de vrije man zoeken, 1 vs.1 en afronden. De kinderen hebben op ieder onderdeel een duidelijke oefening gehad waarbij zij allemaal tips en tricks voorgeschoteld kregen. 


Deze hele sessie heeft het team ondersteuning gehad van jongvolwassenen die de kinderen normaal training geven. Het was een super toffe ervaring om samen met de locals deze sessie te leiden. Zo heeft het team dingen van hen kunnen leren, maar veel belangrijker nog: zo heeft het team hen allerlei dingen kunnen meegeven. 


Na de sessie heeft Stichting 1001 Sticks 25 hockeysticks en -ballen gedoneerd aan het sportcomplex.

Over de sessies

Op 25 augustus 2022 mocht het team van 1001 Sticks voor de tweede keer naar Lavender Hill. De week ervoor hadden zij hun eerste sessie in deze buurt gehouden. Bij deze tweede sessie was dezelfde groep jongens aanwezig. Bij aankomst was het enthousiasme aan alles te merken. Toen de jongens zagen dat wij er weer waren sprongen zij in het rond, de toon voor de sessie werd hier dus al gezet. 


Tijdens de sessie hebben ze dezelfde onderdelen (de vrije man zoeken, 1 vs.1 en afronden) als de week ervoor behandeld. Na de energieke warming-up is er een kleine herhaling geweest van de week ervoor. Daarna is het team, samen met de groep jongens, gaan uitbreiden en zijn ze dieper op de onderwerpen ingegaan. 


Ook bij deze sessie had het team ondersteuning van een aantal locale hockeyspelers. Dit zorgt voor een geweldige sfeer, want ook zij vinden het super tof dat het team er is. 


Aan het eind van de sessie is het team even blijven hangen om daarna nog even te dansen en te zingen met de jongens. Het was een geweldige plek om te werken met de kinderen. 


Ook na deze sessie hoefde het team nog geen afscheid te nemen van Lavender Hill. Zij zijn hier namelijk uitgenodigd om een echte Zuid-Afrikaanse braai te houden. Deze braai werd gehouden met allemaal belangrijke personen uit de gemeenschap. Hier heeft het team hartstikke van genoten, zo gastvrij hadden ze het nog nooit meegemaakt. Later die week heeft Stichting 1001 Sticks een wedstrijd bijgewoond van de jongens die het team ondersteund hebben tijdens de sessies. Ook daar waren jongens aan het kijken die meededen in de sessie. 

Toekomst

Het leuke van deze sessie is dat het team niet gelijk afscheid hoefde te nemen van de kinderen. Een week later zouden ze namelijk nog een sessie hebben in de wijk Lavender Hill. Deze sessie was dus een voorproefje van de volgende sessie. Niet alleen het team, maar vooral de kinderen keken erg uit naar de week erna. De kinderen die deelnemen aan de sessie worden begeleid om uiteindelijk serieuze wedstrijden te spelen tegen andere teams. Dit zorgt ervoor dat zij hun hele jeugd bezig zijn met de sport en daardoor allerlei lifeskills ontwikkelen. Daarnaast is het hartstikke mooi dat deze kinderen de kans hebben om in hun vrije tijd bezig te zijn met de sport.